Deelnemers vorige editie:

 

 • ANFORS - Het geluk volgt de moed. ‘AN(imum) FOR(tuna) S(equitur)’. In twee jaar bouwt eigenaar Hans Bijvoets een bijzonder en specifiek Italiaans assortiment op. In 2003 brengt hij dit assortiment naar de Nederlandse horeca. Inmiddels is zijn bedrijf flink gegroeid en aangevuld met Spaanse kwaliteitswijnen. Zijn expertise blijft niet onopgemerkt: Anfors levert aan de top van de horeca. Met de focus op kwaliteit en de mens achter de wijnen weet Anfors telkens weer te verrassen met  prachtige  wijnen uit heel Italië. 
 • AWWijn - AWWIJN is een importeur met een eigen winkel in Amsterdam (Westerpark). Zij importeren wijnen uit klassiek Europa en gaan vooral voor authentieke wijnen die de streek en het druivenras weerspiegelen. Dit lukt door van kleine producenten, die in de meeste gevallen biologisch of biodynamisch werken, te importeren. Italiaanse wijnen nemen daarvan een steeds groter deel voor hun rekening. Op dit moment importeren zij wijnen uit de volgende streken: Aosta, Piemonte, Liguria, Veneto, Marche, Toscane, Puglia en Sicilia. In de winkel het staan de eigen Italiaanse wijnen, en die van anderen, samen met het grootste assortiment biologische, Duitse en Oostenrijkse wijnen in Amsterdam. AWWIJN levert aan de horeca en wijnspeciaalzaken.
 • Barolo and More - De combinatie van de piemontese culinaire uitbundigheid, het mooie landschap en goede leven, heeft de eigenaars Michele Usai en Alexander Plooij geïnspireerd tot de import van kwaliteitsproducten en wijnen uit deze regio. Barolo & More richt zich vooral op de kwaliteitswijnen die door kleinschalige wijnmakers worden gemaakt, met name van inheemse druivensoorten als de Nebbiolo, Dolcetto, Barbera en Grignolino. Daarnaast importeren zij ook wijnen van de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Merlot.
 • Bologna Foods - Bologna Foods en De Wijntherapeut presenteren samen de ‘vergeten regio’ Emilia Romagna, die onder wijnkenners helaas nog te weinig aandacht geniet. Om hardnekkige vooroordelen te slechten laten zij een aantal heel bijzondere autochtone wijnen van bijzondere wijnmakers uit deze gastronomische topregio proeven. En daar horen natuurlijk ook andere specialiteiten uit de regio bij zoals de parmigiano reggiano van de Reggianakoeien, ambachtelijke mortadella en parmaham. Zie ook www.dewijntherapeut.nl.
 • Brand Wijnimport Wie Italiaanse wijn zegt, zegt Brand Wijnimport. Brand is in 1975 opgericht door Huib Brand, één van de pioniers op het gebied van Italiaanse wijnen in Nederland. Huib Brand, van origine docent Nederlands met een voorliefde voor wijn, verkocht zelf geïmporteerde wijnen via een nieuwsbrief, en schreef columns over wijn voor het NRC. Totdat Huib in 1983 Paolo de Marchi van het Toscaanse Isole e Olena ontmoette: dat was het moment dat hij voorgoed zijn hart verloor aan de Italiaanse wijn en besloot zich hierin te specialiseren. Vele iconen volgden, zoals Lis Neris, Elvio Cogno en Capezzana. Inmiddels staat Brand Wijnimport onder leiding van vinoloog en wijnimporteur Joris Kleijs, die vol trots de traditie voortzet. Nog altijd verkoopt Brand zijn wijn via een maandelijkse nieuwsbrief, waarin bekende klassiekers en nieuwe vondsten onder de aandacht gebracht worden. Italiaanse kwaliteitswijnen op ieder prijsniveau, en dat al veertig jaar.

 • Buscaglione Espresso - Goede ondernemers verwennen hun gasten. Van het begin tot het einde. Buscaglione espresso garandeert la resa in tazza: de smaak in het kopje. Buscaglione espresso staat in Italië al meer dan een eeuw op eenzame hoogte. Ooit was Buscaglione het exclusieve merk van het Vaticaan. Tegenwoordig wordt het geschonken in de beste restaurants. 
 • De Wijnengel -  De Wijnengel heeft beslist een neus voor kwaliteit en selecteert alleen die wijnhuizen die aan hun hoge kwaliteitseisen voldoen en bovendien iets toevoegen aan de wijnkaart van de restaurateur, het assortiment van de retailer en aan de wijnkelder van de veeleisende wijnliefhebber. De Wijnengel voert wijnen in haar assortiment van producenten uit verschillende landen, maar legt de nadruk op de oude wijnlanden uit Europa met als specialiteit Italië. Ook vertegenwoordigt zij een groot aantal wijnhuizen die hun wijnen volledig, of gedeeltelijk biologisch produceren.
 • De Wijntherapeut - De Wijntherapeut staat voor ‘schone’ en ‘zuivere’ wijnen. Veelal Biologisch, Biodynamisch en Natuurlijk. De liefde voor de wijn willen zij graag met u delen.
 • De Wijnwinkel - De Wijnwinkel Renalda is sinds 1986 gevestigd op Runstraat 23 in Amsterdam. In de loop van de jaren heeft de winkel met veel eigen import zich ontwikkeld tot een specialist in klassieke Europese wijnen, bij voorkeur van biologische producenten.
 • Dooijewaard in Wijn - Naast een ruim assortiment aan Italiaanse kaliteitswijnen, waarbij de nadruk ligt op autochtone druivensoorten en authentieke productiemethoden, kunt u  bij Dooijewaard in wijn etc. ook terecht voor diverse vleeswaren, olijfolie en aceto balsamico. Alle producten zijn gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen en op ambachtelijke, streekgebonden wijze  geproduceerd.
 • Douwe Walinga Italiaanse Wijnen Douwe Walinga, grondlegger van het bedrijf, begon professioneel met de import van Italiaanse wijnen in 1984. Sindsdien is zijn bedrijf uitgegroeid tot een wijnimportbedrijf van formaat. Walinga heeft een neus voor bijzondere en eigenzinnige wijnen en heeft een aantal uitmuntende Italiaanse wijnen letterlijk op de Nederlandse kaart gezet. Walinga richt zich op wijnen met expressie en karakter, van grond, klimaat, druivenras en wijnmaker. In elke regio selecteert hij zowel wijnen van optimale prijs-kwaliteitsverhouding als grootse topwijnen. Een aantal bekende grote wijnmakers in zijn assortiment: Firriato, Masciarelli, Santadi, La Spinetta, Suavia en Villa Russiz.
 • Eck & Maurick - Eck en Maurick importeert al bijna 30 jaar uitsluitend Italiaanse wijnen direct van de boer. Deze specialisatie is geen overbodige luxe in een land dat zo rijk is aan druivensoorten en waar op zo veel verschillende plekken op zo’n hoog niveau gewerkt wordt. De producenten van Eck & Maurick, veelal kleine producenten, behoren tot de top van hun regio. In 2002 heeft Peter Smits het bedrijf overgenomen. Peter, al sinds 1994 werkzaam voor Eck & Maurick, heeft het diploma WSET (SVEN 4) gehaald en heeft tevens een master in de Franse taal- en letterkunde en de Wijsbegeerte.
 • Fourcroy Nederland - Fourcroy Nederland is een wereldwijde importeur van wijn en gedistilleerd. Zij zijn sinds 1970 actief op de Nederlandse markt. Per 1 januari 2011 is Fourcroy onderdeel geworden van Hanos-ISPC. Het team bestaat uit een groep passievolle wijnprofessionals, die samen alles op alles zetten om hun relaties te kunnen voorzien van professioneel advies en een groot assortiment van kwalitatief hoogwaardige producten tegen concurrerende prijzen. Dankzij een platte organisatie en korte lijnen kunnen zij als team snel inspelen op veranderingen binnen de markt. Fourcroy Nederland presenteert u op 9 maart een mooie range Italiaanse topwijnen, waaronder Tommasi, Col D’Orcia en Bottega. Ook hebben zij gedacht aan een vriendelijk geprijsd huiswijnassortiment. Kom deze bij hen proeven!
 • Glandorf & ThijsGl

  andorf en Thijs zijn ervaren wijnliefhebbers. Liefhebbers met een voorkeur voor alles wat authentiek en lekker is. G&T importeert (

  h)eerlijke wijnen van voornamelijk kleinere wijnhuizen die voor kwaliteit staan, zonder tussenkomst van de groothandel. Iedere wijnmaker en zijn achterland wordt persoonlijk door hen bezocht, waardoor het verhaal rond de wijn, in al zijn bijzonderheden bekend is. “Weten waar de wijn vandaan komt, maakt het drinken intens”.

 • Grandi Vini - Ooit gestart met het importeren van kleine zendingen uit Montalcino maar inmiddels uitgegroeid tot een actief bedrijf met een assortiment van ruim vierhonderd ‘etiketten’ uit de vele wijn producerende streken. Dat is Grandi Vini. De focus ligt op Europese wijnen waarbij Italiaanse wijnen nog steeds een bijzondere plaats innemen. In het assortiment van Grandi Vini treft u een groot aantal wijnen van bekende topproducenten uit Italië zoals o.a. Franco Conterno (Barolo), Visintini (Friuli), Conti Costanti, (Montalcino), Fuligni (Montalcino), Cantina Terlano (Alto Adige) en de absolute topwijnen uit Veneto van het domein ‘Marion’ (Amarone).
 • Grapes & Olives  - Grapes & Olives is geïnspireerd op de Mediterrane Enoteca’s, zoals je deze tegenkomt in de kustplaatsen van de Zuid Italie. Deze wijnbar in Den Haag heeft een grote verscheidenheid aan wijnen uit het gebied rondom de Middellandse Zee. Verder hebben zij een dagelijks wisselende kaart met heerlijke koude en warme streekgerechten.Het grootste gedeelte van de kaart is geïnspireerd op de zuid Italiaanse keuken. Tijdens de Italiaanse Wijnvakdag  kunt u bij hen terecht voor kleine snacks om de lekkere trek te stillen. Zij werken samen met Qualitalia. U vindt hen bij de bar in de grote zaal.
 • Il Passatore Vini
 • Intercaves - Intercaves (voor de wijnvakhandel) en Vos & Partners Wijnkopers (voor de horeca) kunnen bogen op een breed assortiment wijnen uit vele Italiaanse regio’s. Wijnen die wereldberoemd zijn en wijnen van kleinere familiebedrijven; wijnen ook in velerlei prijsklassen. Wij hebben mooie Italiaanse wijnen voor iedere doelgroep. U bent van harte welkom voor een kennismaking.
 • Karakter Wijnimport Karakter importeert wijnen uit de ‘oude wereld’, exclusief voor de Nederlandse markt. Door een persoonlijke band te onderhouden met de wijnboeren zijn zij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen een hoge kwaliteit garanderen. Karakter werkt voornamelijk met producenten die de vinificatie duurzaam aanpakken waardoor veel van hun wijnen Biologisch en Biodynamisch gecertificeerd zijn. Daarnaast heeft Karakter onlangs exclusiviteit gekregen voor de import van bijzondere alcoholvrije dranken zoals de typisch Italiaans Chinotto, Limonata, Aranciata en Aqua Tonica’s.Supermooie producten met allemaal Slow Food Presidia. 
 • Les Généreux - Les Généreux is de coöperatieve samenwerking van regionale wijnhandelaren die kwaliteit voorop stellen. Omdat het een samenwerking zonder winstoogmerk is worden de mooiste wijnen tegen messcherpe prijzen geleverd. Généreux is al 4 jaar op rij bekroond door de wijnalmanak met beste wijnassortiment van Nederland. Op de Italiaanse Wijnvakdag staan zij samen met Wijnhandel van Krimpen.
 • Mercato Italiano - Mercato Italiano biedt naast een uitgebreid assortiment aan Italiaanse kwaliteitswijnen ook een veelzijdig assortiment met pasta’s, olie, verswaren en ambachtelijk zoet. Het Mercato Italiano team is flexibel, creatief en ontwikkelt graag met u een passend assortiment voor uw bedrijf. 
 • Piemonte Import - Piemonte Import is in 2010 opgericht door Arno Borsboom. Binnen de Piemonte is hij met name gespecialiseerd in wijnen uit de Roero, de minder bekende streek ten noorden van de Barolo en Barbaresco. Maar ook deze laatste streken zijn uiteraard goed vertegenwoordigd in het assortiment, net als de Langhe en de Monferrato. In principe heeft Piemonte Import alleen wijnen van duurzaam werkende wijnboeren (met name kleine familiebedrijven), en een flink deel van het assortiment bestaat dan ook uit biologische of biologisch-dynamische wijnen. Van de meeste wijnhuizen is Arno exclusief importeur voor Nederland.
 • Primovino - Primovino importeert biologische  wijnen uit de regio Abruzzen in Italië. Zij levert zowel aan particulieren als de horeca.
 • Punto Italia - Punto Italia is importeur en distributeur van Italiaanse produkten in de wijn- en foodbranche. De onderneming is gevestigd in Uithoorn. Beide eigenaren, Roberto Mauro en Leonardo Caccavelli, kunnen bogen op een zeer ruime ervaring in deze branche en hebben uitstekende contacten met producenten en leveranciers in Italië. Het productassortiment omvat een grote diversiteit aan dranken, pasta’s en delicatessen. Punto Italia levert voornamelijk aan de Italiaanse horeca en delicatessen-zaken in Nederland alsmede aan bedrijfsleven.
 • Puur en Passie - Het assortiment van Puur en Passie bestaat uit producten van kleinere producenten die voornamelijk inheemse druivensoorten gebruiken als Sangiovese, Montepulciano, Lacrima, Verdicchio en Gaglioppo. Naast wijn importeert Puur en Passie ook heerlijke olijfolie en grappa. Puur en Passie levert aan de horeca en vakhandel en heeft tevens een webwinkel.
 • Tenuta Quvestra Az. Agr. Tenuta Quvestra is een wijngoed van circa 12 hectare gelegen in de Valle Versa, het gebied tussen Alessandria en Torino, vlakbij de stad Asti, waar de Italiaanse mousserende wijntraditie haar oorsprong vindt. De Valle Versa is vanwege de vruchtbare kalk- en kleigrond bij uitstek geschikt voor mousserende wijn. Tenuta Quvestra biedt naast verschillende mousserende wijnen van de Pinot Nero en Chardonnay, ook lichte rode wijnen van inheemse druivensoorten zoals de Bonarda en de Croatina, en internationale druiven als de Pinot Noir en de Merlot. Riserva’s zijn beschikbaar vanaf volgend jaar.
 • The Wine Traveller – Onder de bevlogen leiding van oprichter Akko van Wijk werkt het jonge wijnimportbedrijf aan de verovering van de Nederlandse markt. In het wijnassortiment een aantal fraaie pareltjes van Sardijnse bodem.
 • Verkerk Wijnimport - Verkerk Wijnimport is gespecialiseerd in Italië. Daar halen zij zuivere, karakteristieke wijnen vandaan. Verkerk zoekt naar onbekende producenten die in de toekomst de toon zullen zetten. Getalenteerde wijnmakers die zuiver en schoon werken met oog voor de natuurlijke omgeving. Verkerk heeft wijnen van producenten die het beste uit hun druiven halen, wijnen waarbij authenticiteit voorop staat. Geen ingewikkelde wijnmaaktechnieken of overdadig houtgebruik, maar wijnen waarbij de karakteristieke smaak van de druif tot zijn recht komt. Druiven zijn immers het basismateriaal van de wijn en moeten alle ruimte krijgen om te schitteren, vindt Mattijs Koornneef, eigenaar van Verkerk Wijnimport. Verkerk importeert al twintig jaar wijnen uit Italië en levert veelal direct aan de horeca.
 • Vinites - Vinites is een dynamisch bedrijf met ruim 25 jaar ervaring in de vakhandel en het supermarktkanaal. Het bedrijf werd in 1979 opgericht door Eddy de Boer. Hij bracht zijn jeugd in Italië door en keerde op zijn 20ste terug naar Nederland met één missie: het verkopen van Italiaanse wijnen. Sinds de oprichting is er veel veranderd en is Vinites flink gegroeid. Sinds  2000 richt Vinites zich ook op de horeca, hierdoor is haar rol als importeur uitgebreid. Vinites heeft een ruim assortiment aan Italiaanse wijnen dat  zowel onderscheidend en  van hoge kwaliteit als uitdagend is.
 • Vos & PartnersVos & Partners Wijnkopers (voor de horeca) en Intercaves (voor de wijnvakhandel) kunnen bogen op een breed assortiment wijnen uit vele Italiaanse regio’s. Wijnen die wereldberoemd zijn en wijnen van kleinere familiebedrijven; wijnen ook in velerlei prijsklassen. Wij hebben mooie Italiaanse wijnen voor iedere doelgroep. U bent van harte welkom voor een kennismaking.
 • Werkhoven Wijnen - Werkhoven Wijnen is in 2009 opgericht door Edwin Werkhoven, afgestudeerd als vinoloog aan de Wijnacademie èn in het bezit van het diploma Wijnproefkunde van Oinos. Het assortiment van Werkhoven Wijnen omvat ruim 350 verschillende wijnen uit alle windstreken. Werkhoven Wijnen is altijd op zoek naar originele wijnen met met een zekere spanning, en een goede balans tussen fruit, frisse zuren, terroir en eventueel houtgebruik. Werkhoven levert aan de gastronomie, met name de betere restaurants, en bedrijven.
 • Wijnhandel van Krimpen – De winkel van Van Krimpen is met een zeer ruimte collectie wijnen uit alle windstreken al jaren een begrip in de Amsterdamse Pijp. U vindt hen bij de stand van Les Généreux.
 • Wijnimport J.Bart - Wijnimport J. Bart is in 1964 opgericht door Joop Bart en wordt nu geleid door zijn zoon Henk Bart die sinds 1979 actief is in het bedrijf. Gevestigd in ‘Fort Benoorden Purmerend’(Unesco Werelderfgoed) te Zuidoostbeemster en op het Food Center te Amsterdam levert Wijnimport J. Bart al 50 jaar wijn exclusief aan de horeca. Wijnimport J. Bart heeft een team van 10 wijnadviseurs, allen met minimaal een afgeronde Vinoloog opleiding, die geheel Nederland als servicegebied hebben. In totaal importeert Wijnimport J. Bart ruim 800 wijnen en distillaten uit 17 landen van ruim 225 producenten.  Italië is met 24 producenten een belangrijk wijnland in het assortiment van Wijnimport J. Bart. 
 • Wijnimport Scheveningen - Wijnimport Scheveningen is gespecialiseerd in de import van ambachtelijke wijnen uit o.a. Italië. Deze wijnen zijn afkomstig van kleinschalige, veelal biologisch of bio-dynamisch werkende producenten. Veel van de wijnen worden gemaakt op basis van spontane gisting. Deze natuurlijke benadering in combinatie met  talentvol vakmanschap resulteert in zuivere, elegante en karaktervolle wijnen. Wijnimport Scheveningen levert aan het midden- en hoogsegment van de horeca als ook aan wijnspeciaalzaken.